İstanbul Tiyatora Kumpanyası


İstanbul Tiyatora Kumpanyası 1998 yılında elli yıllık dört katlı bir binayı kültür merkezi yaparak yaşama geçti. Prova salonu , derslikleri , hareket-dans salonu , kütüphanesi ve kafeteryası olan bu bina ekonomik zorluklar nedeniyle bir yılda kapanmak zorunda kaldı.

Kültür merkezinde ki hedef ; kültürün ve sanatın yalnızca kent merkezlerinde değil kıyıda köşede kalmış bölgelerde de yapılabileceğini anlatabilmekti. Bu başlangıcı yaş ortalaması yirmi iki olan otuz genç hayata geçirmişti. Ancak kültür merkezi kısa soluklu oldu. Yinede ITK oyuncuları farklı mekanlarda oyun çalışmalarına devam etti. Bu süreçte dört büyük çocuk oyunu perde açtı. Altı genç arkadaşımız konservatuarı bitirdi. Onlarca arkadaşımız üniversitelerin farklı bölümlerine yönlendirildi.

Kısaca amaç sadece perde açmak değil yaşamda yer bulmaktı. Kültürün , sanatın bir gereklilik olduğunu anlatmaktı.

Çalışma olanağımızın olmaması , hem prova yapılmasını , hem oyunlarının sergilenmesini engellemeye başlamıştı. Kartal’da var olan kültür merkezi nikah salonu vb. etkinliklerde kullanıldığı için orada yer bulmakta olanaksızdı.

Yukarıda sayılan olanaksızlıklar ve daha niceleri bizde olumlu bir sonuç ortaya çıkardı. Kadromuz daha kalabalık ve güçlü olarak yeni bir yer oluşturmaya karar verdi. Şuan içinde yaşadığımız elli beş kişilik ITK Cep Sahne bundan on sekiz ay önce kadromuz tarafından kendi elleriyle yapıldı.

ITK Cep Sahne’de çocuk kadrosu , genç kadro ve yetişkin kadrolarımız bulunmaktadır. ITK ailesinin bireylerinin sayısı elliye yakındır. Biz sosyal yaşamda yer bulmaya çalışan , bir şey yapma gayretinde olan bir grubuz. Cep Sahnemiz kurulduğundan bu yana dört genç arkadaşımız konservatuara , on genç arkadaşımız üniversitelerin farklı bölümlerine başladılar.

Sahnemizde bir büyük oyunu , iki çocuk oyunu sergilenmiştir. Kültürün , sanatın kimsenin tekelinde olmadığı düşüncesi sahnemizi farklı insanlara açık tutmuştur.

Dört aydır ITK Cep Sahne’de söyleşiler , dinletiler , oyun gösterileri , aktif katılımlı çalışmalar yapılmaktadır. Bu etkinliklerin büyük bir kısmı ücretsiz ve halka açıktır. Çevremizde bulunan amatör tüm gençlere etkinliklerini sergileyebilmeleri için salonumuz tahsis edilmektedir. Çalışmalarını salonumuzda rahatlıkla seyircileriyle buluşturmaktadırlar.

Kadromuz akademisyen oyuncuların yanı sıra daha çok gündüz farklı işlerde çalışıp akşam saatlerinde zamanını tiyatroya adayan insanlardan oluşmuştur. Sahnemizin bütün giderleri bu kadromuzun bütçelerinden ayırdıklarıyla karşılanmaktadır.

Amacımız öncelikle salonumuzu açık tutmaya çalışmaktır. Salonların kapatılıp alışveriş merkezi olduğu bir dönemde önemli bir duruştur bu.
Kent merkezlerine sıkıştırılmış kültür sanat etkinliklerinin varoş sayılacak alanlarda var olması için Cep Sahne’nin ve örneklerinin yaşatılması şarttır.
Biz kendimizi ve hayatımızı insanlara açmaya devam ediyoruz.
Sevgiyle bekliyoruz.

Bugüne kadar yaptıklarımız :
1. İstanbul Tiyatora Kumpanyası Kültür Merkezi ( Ekonomik sebeplerden kapanmıştır.)
2. İstanbul Tiyatora Kumpanyası Cep Sahnesi ( Devam ediyor.)
3. Oyunlarımız ;
Büyük Oyunlarımız;
* Sıradan Bir Öykü – Yazan : Ali ÇOBAN – Başak ACILIOĞLU
* Sevgili Hüzün – Yazan: Başak ACILIOĞLU – Arzu YALÇIN
* Yeşil Papağan L.T.D – Yazan : Memet BAYDUR
* Seferi Ramazan Bey’in Nafile Dünyası – Yazan : Oktay ARAYICI
* Zamazingo – Yazan : Aziz NESİN

Çocuk Oyunlarımız;
* Boz Ayı Şenlikte – Yazan : Enber YILMAZ
* Şapur ile Şupur Sizlerle – Derleme
* Sihirli Elma – Yazan : Oya YÜCE
* Bugs Bunney İstanbul’da – Yazan : Ali SAVAŞÇI
* Robin Hood ve Soytarılar – Yazan : Ercan ÖZDAL

Hedeflerimiz :
1. Kartal Tiyatro Festivali
2. 23 Nisan Çocuk Oyunları Şenliği
3. Mayıs Kısa Film Şenliği
4. Tiyatro salonunda oyun izlememiş çocukları araçlarla salonumuza getirip ücretsiz oyun izletmek.
5. Salonumuza gelemeyen çocukların okullarına gidip ücretsiz oyun izletmek.
6. Yaz aylarında Anadolu’nun farklı bölgelerinde ( özellikle tiyatronun ulaşamadığı yerler ) ücretsiz turne yapmak.

Amacımız :
Yapılacak festivallerle , yoksul bölgelerde ücretsiz gösterilerle sanattan , yaşamdan uzak kalan özellikle genç bireylerin hayata uyumlarını sağlamak , onları katılımcı , hayal edebilen , isteyebilen , seçici birer seyirci ve yaşama dahil olan insanlar olmaları yönünde öneriler sunmak.
İkincil amaç ; tiyatromuzun ve ekibimizin diğer genç arkadaşlara böyle uzak görünen işlerinde yaşayabileceğini göstermek ve onların da yapacağı bu tür etkinliklere destek olmak.

Bize Ulaşın
İstanbul Tiyatora Kumpanyası Cep Sahnesi


Adres: Ankara Cad. No:37 Kat 3. Kartal/İstanbul
Tel: +90 216 473 4368
E-Posta: iletisim@tiyatora.net
Website: www.tiyatora.net

1 yorum:

Adsız dedi ki...

hayatımın anlam kazanmaya başladığı, doğru,geçek,iyi,güzel kötü vs gibi kavramları öğrenmeye başladığım, abilik, kardeşlik ve arkadaşlık gibi kavramların nasıl birşey olduğunu anlamaya başladığım,tiyatronun adım adım nedemek olduğu ve nasıl yapılması gerektiğini öğrenmeye başladığım, okul serüvenimin sadece lise ile sınırlı kalmayacağını kavradığım, içinde samimi dotluklar, kardeşlikler yaşanan, birşey üretmek, yol göstermek amacında ve birşeyler alabilme amacında olan birçok insanın toplandığı, kasların lifleri, kemikleri bir arada tutanilikler ve tuğlaları bir arada tutan çimento gibi birbirine bağlanmış, kenetlenmiş az sayıda yüreği büyük insanın bulunduğu bir kaç metrekarelik bir dünya.
İ.T.K